Lantinga Slagerij & Vershuis in het kort

Zonnepanelen op dak in Meppel en Wanneperveen

Over Lantinga Slagerij & Vershuis

Lantinga Slagerij & Vershuis heeft een winkel aan de Woldstraat in Meppel en een winkel in Wanneperveen. In beide winkels staat vlees centraal, maar kun je even makkelijk terecht voor groenten, kaas, wijn, brood, delicatessen en patisserie terecht. Je vindt hier met name lokale producten. Het bedrijf bestaat al drie generaties; ruim 70 jaar geleden opende ‘opa’ Lantinga zijn slagerij in Wanneperveen. Gezond leven met respect voor mens en dier is erg belangrijk voor het bedrijf.

Vraagstuk

Een slagerij verbruikt vreselijk veel energie voor koel- en vriescellen, machines en koken. De vraag was dus: waar en hoe kunnen we geld besparen met duurzame oplossingen?

De oplossing

Allereerst is er een analyse en plan gemaakt; voor zowel de beide winkels als de persoonlijke woning. Waar kunnen kosten bespaard worden? Het plan is vrij uitgebreid; elektra besparen, gasloos maken, water besparen. Vanwege deze enorme investering is in eerste instantie focus gelegd op het grote elektraverbruik. Om deze kosten te drukken, zijn er in Meppel en Wanneperveen zonnepanelen op het dak gelegd. Ook bij de aanbesteding hebben we geholpen. In de energieplanner is te zien wat de besparingen opleveren. In dit geval is de investering voor de zonnepanelen in zes jaar terugverdiend.

Toekomstplannen

In het plan staan vervolgstappen, zoals gasloos maken (warmtepomp(en) en water reduceren. Wanneer Lantinga Slagerij & Vershuis eraan toe is, weten ze dus precies wat er moet gebeuren.