Interstage in het kort

Zonnepanelen op het dak
Warmtepomp voor radiatoren kantoor (gevelverwarming)
Airconditioning om kantoor te verwarmen/koelen
Kantoor volledig gasloos
CO2-gestuurde ventilatie in kantoor en kantine

Over Interstage

Interstage bouwt constructies voor zowel in- als outdoorevenementen. In feite is het de grootste podiumbouwer ter wereld. Ze tekenen en bouwen de constructies van bijvoorbeeld het Songfestival, Amstel Live, Concert at Sea en meer. Ze hebben kantoor en loods in Meppel.

Vraagstuk

Het bedrijf is groeiende en bestaat uit verschillende onderdelen: kantoor en de loods. Ze zijn gevestigd in een pand dat alleen als loods is gebouwd. En dit is merkbaar: de kantoorgevel is niet goed voor de functie die het nu heeft, wat betekent dat het in de winter te koud is en in de zomer te warm. De loods is een grote, open ruimte en wordt verwarmd met een heteluchtverwarmer.
De vraag was: hoe kunnen we in dit pand het beste verduurzamen en waar kunnen we kosten besparen? De opdrachtgever wil het liefst de maandlasten voor energie op € 0,- en alles op afstand via de telefoon te bedienen.

De oplossing

Ook hier is begonnen met een analyse en een plan. De loods bleek een uitdaging. De heteluchtverwarmer die nu gebruikt wordt om te verwarmen, kost zo’n € 3000,-. Wil je dit vervangen door een warmtepomp-oplossing, dan ben je zo € 25.000,- kwijt. Het kan dus heel slecht uit om dit te verduurzamen, de kosten zijn gewoon te hoog t.o.v. wat het oplevert.

Daarom is begonnen met kantoor. Er zijn zonnepanelen en een warmtepomp + boiler geplaatst om de radiotoren te verwarmen. De radiatoren behouden nu een basiswarmte, waarmee de gevel op temperatuur gehouden wordt. De geplaatste airconditioning verwarmt én koelt het kantoor verder. Het kantoor is nu helemaal gasloos. Ook in de kantine zijn airco’s geplaatst. Verder is er CO2- gestuurde ventilatie geplaatst in het kantoor en de kantine. Dit betekent dat hoe meer mensen er in een ruimte zijn, hoe harder de ventilatie gaat werken. Dit heeft een positieve invloed op de gezondheid én productiviteit.

Toekomstplannen

De opdrachtgever wil in de toekomst nog meer zonnepanelen laten plaatsen en de energie die overgeleverd wordt, verkopen aan derden (eventueel netwerkje op dat industrieterrein). Ook wil hij verdere stappen nemen in verduurzaming.