PMG De Baander in het kort

CV-ketel vervangen door warmtepomp
Elektrische boiler voor warm water
Gasaansluiting opgezegd
Elektra aansluiting verkleind

Over PMG De Baander

PMG De Baander (Stichting Paardrijden Gehandicapten Meppel) is een manege voor kinderen en volwassenen in Meppel e.o. met een beperking. Dankzij de vele vrijwilligers en specifieke rijvormen kunnen ook deze mensen genieten van de paardensport. Naast de manege, is er ook een kinderboerderij en theehuis op het terrein.

Onderstaand project hebben we vrijwillig voor PMG De Baander uitgevoerd. Bovendien hebben we geholpen met het aanvragen van subsidies. Leverancier Daikin heeft korting gegeven op de warmtepomp en de installateurs hebben minder marge berekend.

Vraagstuk

PMG De Baander draait op giften van donateurs, sponsorgeld en subsidie van de gemeente. Hoe meer de kosten worden gedrukt, hoe meer mensen kunnen genieten van paardrijles. De vraag van PMG De Baander was dus: waar en hoe kunnen we geld besparen met duurzame oplossingen?

De oplossing

Uit onze analyse bleek dat PMG De Baander een overschot aan elektra heeft uit de zonnepanelen op het dak van de ‘paardenbak’. Maar aan de andere kant gaven ze enorm veel geld uit aan gas (m.n. verwarming voor het theehuis). In het theehuis hebben we de CV-ketel vervangen door een warmtepomp in combinatie met een elektrische boiler voor warm water. Het theehuis is hiermee volledig gasloos! De gasaansluiting is inmiddels opgezegd en deze kosten (€ 290,- per jaar) vallen weg. Bovendien hebben we de elektra aansluiting verkleind en dat bespaart nog eens € 880,- per jaar.

Toekomstplannen

Op het dak van de paardenbak is ruimte voor nog meer zonnepanelen. Deze ruimte willen we benutten voor extra inkomsten door elektriciteit via een postcoderoos te verkopen aan derden. Ook voegen we regeltechniek toe aan de elektriciteit om het verbruik te optimaliseren en de kosten nog meer te drukken.

“Geweldig wat de VEM heeft gedaan voor ons! Het geld dat we besparen kunnen we inzetten voor de mensen waar we het allemaal voor doen.”

Peter van AsseltPMG De Baander