Wijkcentrum De Poele in het kort

Warmtepompen geplaatst
  CO2-gestuurde ventilatie in vergaderruimtes en soos
Zonnepanelen (buiten VEM om)

Over Wijkcentrum De Poele

Wijkcentrum De Poele is in 1974 als eerste Meppeler wijkcentrum in gebruik genomen. Het is een multifunctioneel wijkontmoetingscentrum en biedt alle ruimte voor activiteiten voor alle lagen en leeftijdsgroepen in de samenleving. Het is rolstoeltoegankelijk en heeft een lift. Hoofdhuurders zijn ‘Jeugdland’ met speeltuinvereniging, jeugdsoos ‘No Booz’ en vrouwencentrum ‘De Regenboog’. Op zondag wordt er kerkdienst gehouden door de Levensrivier. En verder worden de zaaltjes regelmatig verhuurd voor vergaderingen en bijeenkomsten.

Vraagstuk

Wijkcentrum De Poele is een stichting en moet rondkomen van subsidies en de verhuur van ruimtes. De vraag was: hoe kunnen we, binnen de mogelijkheden die we hebben én met dit vrij ingewikkelde pand, zoveel mogelijk verduurzamen én optimaliseren? In de ruimtes beneden (vergaderzalen en de soos) zat bijvoorbeeld helemaal geen ventilatie. En er waren 2 afzonderlijke CV-ketels met eigen een afgesloten systeem.

De oplossing

Allereerst natuurlijk weer een analyse en een plan. Daarna zijn de 2 Cv-ketels vervangen door 2 warmtepompen, die de radiatoren verwarmen. En er is een luchtventilatiesysteem geïnstalleerd die alle ruimtes voorziet van frisse lucht. In de vergaderruimtes wordt ook de CO2 gemeten en gaat de luchtverversing automatisch. De extra zonnepanelen zijn buiten de VEM om gegaan. Inmiddels is het wijkcentrum helemaal van het gas af.

Toekomstplannen

Om de temperatuur in alle ruimtes comfortabel te krijgen afhankelijk van de activiteiten, moeten de installaties nog wat beter ingeregeld/afgestemd worden.