Skip to main content

Het verduurzamen van vastgoed is tegenwoordig een belangrijk onderwerp. Het doel is de impact op het milieu te verminderen en de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren. Eén van de belangrijkste aspecten van het verduurzamen van vastgoed is het verbeteren van het energielabel van gebouwen.

Energielabel vastgoed verbeteren

Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en utiliteitsgebouwen. Het doel van deze verplichting is om eigenaren en gebruikers van gebouwen bewust te maken van de energieprestatie van hun pand en hen te stimuleren maatregelen te nemen om de energie-efficiëntie te verbeteren. Om het energielabel van vastgoed te verbeteren, zijn verschillende maatregelen mogelijk, zoals het verbeteren van isolatie, het installeren van energiezuinige verwarmings- en koelsystemen, het gebruik van duurzame materialen en het implementeren van energiebesparende technologieën zoals zonnepanelen.

Verduurzamen van vastgoed

Door te investeren in het verduurzamen van vastgoed kunnen vastgoedeigenaren niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook profiteren van lagere energiekosten, een hogere waarde van het vastgoed en een verbeterd comfort voor de gebruikers van het gebouw. Het verduurzamen van vastgoed is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee en de waarde van het vastgoed op de lange termijn.

Energielabel C kantoorgebouwen

Sinds 2023 zijn kantoorgebouwen verplicht om minimaal een energielabel C te hebben. Het doel is om in 2030 een CO2-reductie van 49% te bereiken en vanaf dan moeten gebouwen in het bezit zijn van een energielabel A. Uiteindelijk moeten in 2050 alle kantoren en woningen volledig energieneutraal zijn.

Duurzaam, maatschappelijk & regionaal

Smeets Bouwmanagement en Advies werkt vooral in de vier noordelijke provincies. Duurzaam, maatschappelijk & regionaal zijn onze drie speerpunten. In het kader van verduurzaming van vastgoed bieden wij maatwerkadvies voor utiliteits- en woningbouw.

EP-team

Ons Energie Prestatie-team (EP-team) bestaat uit negen enthousiaste, gedreven inspecteurs. We combineren energielabeling met een bouwkundige inspectie en/of NEN 2767 inspectie om een compleet beeld te geven van het bezit. Onze EP-adviseurs werken volgens de BRL-9500 en zijn beschikbaar om deze energiekeuring en advisering uit te voeren. Op basis van een bestaand (afgemeld) label maken wij een standaard maatwerkadvies. Ook is het mogelijk om een aangepast maatwerkadvies te maken op basis van eigen wensen.

Duurzaam Meerjaren OnderhoudsPlan (DMJOP)

Voor een Duurzaam Meerjaren OnderhoudsPlan (DMJOP) wordt een combinatie gemaakt van een EP-inspectie en een inspectie naar de bouwkundige staat van een gebouw. Met deze inspectie- gegevens wordt een DMJOP gemaakt. Zo heeft de gebouweigenaar een totaal onderhoudsplan en inzicht in de toekomstige kosten om naast het reguliere onderhoud ook de meest efficiënte verduurzamingsmaatregelen te kunnen treffen.

Onze ervaren inspecteurs, in samenwerking met onze eigen afdeling Bouwkostenadvies, zorgen ervoor dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.