Skip to main content

Zonnepanelen op bedrijfspanden: wanneer heb je ze financieel terugverdiend?

Zonnepanelen zijn niet alleen populair bij huiseigenaren; steeds meer bedrijven zien ook de voordelen van deze duurzame energiebron in. Maar wanneer heb je als bedrijf de investering in zonnepanelen financieel terugverdiend? Laten we dit eens nader bekijken.

De kosten voor bedrijfspanden

De kosten voor zonnepanelen op een bedrijfspand kunnen flink variëren, afhankelijk van de grootte van het dak, het aantal benodigde panelen en de gewenste capaciteit. Voor een middelgroot bedrijf kunnen de kosten variëren tussen de €20.000 en €100.000. Dit lijkt een forse investering, maar er zijn verschillende subsidies en fiscale voordelen beschikbaar die de kosten kunnen verlagen. Denk bijvoorbeeld aan de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Besparingen op de energiekosten

Het grootste voordeel van zonnepanelen voor bedrijven is de aanzienlijke besparing op de energiekosten. De exacte besparing hangt af van het energieverbruik, het aantal zonuren, de ligging van het dak en de efficiëntie van de panelen. Gemiddeld kan een bedrijf jaarlijks duizenden euro’s besparen. Voor een bedrijf met een verbruik van 50.000 kWh per jaar kan de besparing oplopen tot €7.500 tot €10.000 per jaar.

Terugverdientijd berekenen

Om te berekenen wanneer je je investering hebt terugverdiend, deel je de totale kosten door de jaarlijkse besparing. Stel, je hebt €50.000 geïnvesteerd in zonnepanelen en je bespaart jaarlijks €10.000 op je energierekening. Dan heb je je investering in 5 jaar terugverdiend.

Terugverdientijd = Kosten / Jaarlijkse Besparing = €50.000 / €10.000 = 5 jaar.

Invloed van Subsidies en Fiscale Voordelen

De terugverdientijd kan aanzienlijk worden verkort door gebruik te maken van subsidies en fiscale voordelen. Stel dat je €10.000 terugkrijgt via de EIA, dan dalen je initiële kosten naar €40.000. Met dezelfde jaarlijkse besparing van €10.000, heb je je investering dan al in 4 jaar terugverdiend.

Terugverdientijd = Kosten / Jaarlijkse Besparing = €40.000 / €10.000 = 4 jaar.

Duurzaamheid en Levensduur van Zonnepanelen

Een groot voordeel van zonnepanelen is dat ze een levensduur hebben van 25 tot 30 jaar. Dit betekent dat je na de terugverdientijd nog vele jaren profiteert van ‘gratis’ energie. Bovendien bieden de meeste fabrikanten een garantie van 20 jaar, wat extra zekerheid geeft. Voor bedrijven betekent dit dat na de terugverdientijd de energiekosten significant lager zijn, wat een positieve invloed heeft op de winstmarges.

Onvoorziene Kosten en Onderhoud

Hoewel zonnepanelen over het algemeen weinig onderhoud vereisen, kan het voorkomen dat er een omvormer vervangen moet worden of dat er andere kleine reparaties nodig zijn. Deze kosten zijn echter meestal minimaal en wegen niet op tegen de totale besparing. Een omvormer gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee en kost ongeveer €1.500 om te vervangen. Het is verstandig om hier rekening mee te houden in je financiële planning.

Conclusie

Het installeren van zonnepanelen op bedrijfspanden is een investering die zich op de middellange termijn ruimschoots terugbetaalt. Met een gemiddelde terugverdientijd van 4 tot 6 jaar, afhankelijk van subsidies en fiscale voordelen, kunnen bedrijven daarna nog vele jaren profiteren van lagere energiekosten. Bovendien draagt je bedrijf bij aan een duurzamere toekomst. Als je het financiële plaatje rond kunt krijgen, is het zeker de moeite waard om in zonnepanelen te investeren. Zo geniet je niet alleen van de zon, maar ook van de substantiële besparingen die deze met zich meebrengt voor je bedrijf!